O data cu exodul dinspre mediul rural catre cel urban, meseriile traditionale romanesti s-au confruntat cu o scadere considerabila a practicantilor. Una dintre aceste meserii este cea a lemnarului, acesta fiind un meserias care se ocupa cu prelucrarea lemnului, veche inca din epoca bronzului. Desi, evident, lemnul nu a iesit din productie, acum totul se executa mecanizat, moda de lucru traditionala devenind rara.

In 2009, de exemplu, prin intermediul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca au fost angajati doar 114 dulgheri. In Certeze, Satu Mare, exista un singur lemnar. Pentru firme ca Bernar Suceava, acest lucru nu conteaza, deoarece oferind mai multe tipuri de lemn, pentru mai multe practici, productia nu le este afectata. Competitia mesterilor traditionale poate fi insa mare: Vasile Ciocan, mesterul lemnardin Certeze, mentionat anterior, are un record personal: 200 de bucati executate in doar doua zile.

Cu timpul, constructiile din lemn au fost inlocuite cu case din piatra si din beton, insa faptul ca nu s-a luat in calcul cresterea mare a costurilor energetice, lemnul a fost reintrodus in ridicarea caselor moderne, iar importanta lucrarilor de lemnarie a inceput sa creasca, aceasta meserie incepand sa-si revina din decaderea in care intrase in urma avantului tehnologic.

dulgheri

In activitatea sa, dulgherul trebuie sa abordeze lucrari foarte diverse, de la elementele decorative ale lemnului, la constructii de sarpante si pana la constructii ingineresti moderne complexe. Meseria sa nu este deloc usoare: dulgherul modern nu mai decoreaza doar prispa casei sau ridica doar patru pereti pentru a oferi adapost, ci trebuie sa ia in considerare proprietatile termice ale materialelor folosite, protejarea constructiei ridicate impotriva incendiilor sau indicatorii acustici.

Desi poate tindem sa ignoram acest lucru, aceasta meserie necesita o cunoastere vasta a unor domenii deloc usoare: matematica, geometrice, proiectare si tehnologia materialelor. Dispunand de toate aceste informatii, dulgherul isi poate executa meseria, precum ridicarea unei case: peretii, planseele, acoperisurile, montarea diferitelor sisteme moderne pentru protectia terminsa, ferestre de mansarda, elementele de legatura (scara, e.g.) sau diversele elementele decorative sau functionale, care ofera un aspect placut constructiei. De asemenea, aceasta meserie este folosita pentru restaurearea si conservarea monumentelor istorice, executarea schelelor si cofrajelor de lemn sau constructii in parcuri de odihna sau pentru cei mici.

O provocare moderna a acestei meserii este cea legata de ecologia constructiei ridicate, meseriasul fiind nevoie sa analizeze materialele folosite pentru a obsserva impactul asupra mediului si aspectele legate de deseuri, ca reciclarea sau depozitarea acestora fara afectarea mediului inconjurator. Meseria de dulgher necesita o raspundere mare, nu doar in ceea ce priveste calitatea lucrarilor sale executate, dar si pentru a asigurarea continuitatea acestei frumoase si destul de rare traditii mestesugaresti.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.