Cat de nociva este oja

O multime de barbati si de femei sunt atat de preocupati de obtinerea idealului de frumusete incat ajung sa neglijeze intrebarile importante, cum ar fi cea daca produsele cosmetice pe care le folosesc contin substante chimice periculoase. Un studiu realizat recent de catre oamenii de stiinta de la universitatea Duke a descoperit o substanta chimica toxica- fosfat trifenil- TPHP- in lacul de unghii, care, in mod normal se foloseste la fabricarea plasticului.

“Este foarte ingrijorator faptul ca oja care este folosita de atatea femei si adolescente contine un perturbator al endocrinelor. Este chiar si mai ingrijorator faptul ca organismul femeilor au capacitatea de a absorbi si mai rapid aceasta substanta chimica, odata ce aceasta se usuca”- sustine dr. Johanna Congleton, cercetator principal al acestui studiu. Congleton impreuna cu ochipa sa de cercetatori au realizat o serie de experimente pentru a descoperi cat de periculoasa poate fi o oja.

Teste pe oja

Intr-un prim experiment, oamenii de stiinta au testat 10 tipuri de lacuri de unghii pentru a descoperi cantitatea de TPHP- un produs chimic pe care producatorii il adauga in continutul ojei pentru ca aceasta sa fie mai flexibila si mai durabila. TPHP a fost gasit in opt din zece exemplare si nu a fost listat pe lista de ingrediente decat pe doua probe. Intr-un alt experiment, echipa de cercetatori a testat probe de urina de la 26 de voluntari de sex feminin. Asfel, 24 dintre participante au experimentat un nivel usor crescut al fosfatului de difenil- DPHP- un chimical creat atunci cand organismul metabolizeaza TPHP, la un interval de doua pana la sase ore dupa ce oja a fost intinsa pe unghii. Nivelul de DPHP a avut tentinta de a creste de la 10 pana la 14 ori mai tare dupa ce unghiile au fost lustruite cu oja.

Exista posibilitatea ca acest TPHP sa fie un produs care sa inlocuiasca un altul interzis de FDA, insa, TPHP are proprietati care afecteaza sistemul endocrin, fiind extrem de toxic pentru sistemul de reproducere. Cu toate acestea, oamenii de stiinta nu sunt inca lamuriti daca acest TPHP este o alternativa buna. Exista  multime de dovezi care sugereaza ca TPHP afecteaza hormonii, metabolismul, reproducerea si dezvoltarea femeilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *