Cum ar fi sa stii ca exista un barman robot?

Daca te-ai gasit vreodata in situatia in care sa fii ignorat de un barman, probabil ca nu i-ai dat bacsis destul. Cu toate acestea, daca ar exista un barman robot, acest lucru ar putea fi explicat de faptul ca nu a observat semnalele sociale care ar putea indica interesul consumatorului de a plasa o noua comanda. Din moment ce domeniul roboticii isi doreste sa sporeasca legatura dintre oameni si masinarii, o echipa de oameni de stiinta a creat un barman robotic pe nume James, care a ajutat sa descifreze schimburile nerostite ce au loc intre clienti si personalul unui bar.

Interactiunile sociale umane sunt extrem de complexe si adesea implica sugestii subtile si semnale care transmit o mare cantitate de informatii ce nu sunt incluse in comunicarea verbala explicita. Cu toate acestea, in timp ce comunicarea non-verbala este tipica doar oamenilor, acestea reprezinta o provocare majora pentru cercetatorii din domeniul roboticii, a caror creatii sunt adesea lipsite de inteligenta pentru a crea expresii tipice oamenilor. Din acest motiv, oamenii de stiinta de la Bielefeld University’s Cluster of Excellence Cognitive Interaction Technology au realizat un experiment pentru a determina ce fel de indicii ar trebui sa perceapa barmanii robotici.

Ghost-in-the-Machine

Pentru a-si efectua studiul, echipa de cercetatori a folosit o metoda ce poarta numele de “Ghost-in-the-Machine” prin care participantilor umani (sau “fantome”) le este permis sa observe scena prin ochii si urechile robotilor, insa nu sa interactioneze si cu clientii. Cu fiecare scena desfasurata, “fantomele” au fost instruite sa indice masuratorile corespunzatoare din repertoriul lui James- cum ar fi servirea unui client cu o bautura, a-l intreba ce doreste sau pur si simplu sa il ignore. Prin compararea alegerilor facute de “fantome” si cele realizate de robot, cercetatorii au reusit sa descifreze ce semnale sociale sunt mai puternice atunci cand o persoana doreste sa comande o bautura.

Intr-o declaratie, co-autorul studiul Sebastian Loth a explica urmatoaarele: “daca un consumator nu era vizibil, robotul a presupus ca nu ar trebui sa serveasca o bautura”. Ca atare, rezultatele experimentului arata ca “un robot barman ar putea fi programat sa ignore unele date”. Implicatiile acestei cercetari ar putea conduce la o “imbunatatire a relatiei dintre oameni si roboti”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *