Uneori copii fac anumite pozne iar parintii isi pierd cumpatul. Dar tipatul si aplicarea pedepselor fizice ranesc uneori sentimentele copilului. In locul acestora ar trebui aplicate anumite masuri constructive care sa il faca mai responsabil.

Nu este necesara mereu o pedeapsa. Aceasta atitudine de obicei tine in functie de parinti. Trebuie sa constientizezi rolul tau in educatia copilului. O pedeapsa efiecienta este aceea in care copilul a inteles unde a gresit si nu va mai repeta aceasta pozna. In acest fel copilul va invata mai usor ce este bine si ce este rau.

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa discuti cu copilul. Este important ca copilul sa nu te vada ca si un dusman a lui. Este indicat sa ii explici unde a gresit. De exemplu daca a stricat un bun de valoare mare materiala cat si sentimentala, explica-i detaliat. Lasa-l sa se gandeasca la ce a facut si nu-ti varsa nervii pe el. Cu siguranta nu va intelege nimic. Incearca sa te linistesti tu mai intai. Evita sa actionezi prin violenta psihica sau fizica. Nu sunt niste metode eficiente. Consulta-te si cu sotul sau partenerul de viata cu privire la fapta copilului si luati amandoi o decizie corecta.

Dupa ce te-ai calmat, incearca sa afli de la copilul tau ce l-a determinat sa faca acest lucru. Actiunile lui pot aparea din anumite motive precum curiozitatea sau frica. Daca se poate pune-l pe copil sa te ajute la repararea bunurilor acolo unde se poate. Pedepsele pe care le aplici trebuie sa fie relizabile. De exemplu spune-i ca nu-i mai dai bani de buzunar o saptamana, sau ca nu mai are voie la calculator.

Nu-l priva pe copil de activitatile recreative, ci mai degraba punei anumite interdictii. Este important ca imediat dupa pozna sa rezolvi cat mai repede problema pentru ca copilul sa nu uite ce a facut.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.