Depresia in lume si in Romania

Depresia. Una dintre cele mai cunoscute boli ale momentului. Ne afecteaza din adolescenta pana in batranete. Bogat sau sarac. Alb sau asiatic. Femei sau barbati.

Inainte de perioada de dinaintea Revolutiei din 1989, depresia era foarte rar intalnita in tara noastra. In prezent, numarul a crescut la doua milioane. Daca cifra aceasta pare mare, atunci trebuie sa mentionez ca in lume, in total, exista cel putin 350 de milioane de cazuri de depresie.

De departe, cele mai afectate sunt Statele Unite ale Americii. Desi este una dintre marile puteri ale lumii, aproape 10% din totalul populatiei se pare ca nu traieste visul american, deoarece sufera de depresie. Conform unui studiu, persoanele albe sunt mult mai afectate de aceasta boala decat persoanele de culoare, in ciuda faptului ca persoanele de culoare au parte de mai multe greutati in viata. Acest lucru nu este valabil doar pentru Statele Unite, se pare, caci, la popul opus al celor mai depresive tari ale lumii, se afla majoritatea statelor africane, peste 40. Singurele tari din Africa inregistrate ca avand un numar mare de depresivi sunt cele arabe, din nordul continentului negru: Liban, Tunisia, Maroc, Egipt.

Europa prezinta sase state in clasamentelor celor mai depresive zece tari ale lumii, aici fiind mentionate Ucraina, Franta, Italia, Spania, Belgia si Olanda. Acest lucru este surprinzator, caci ultimele cinci sunt printre cele mai dezvoltate tari ale lumii. Se pare ca, intr-adevar, banii nu iti aduc intotdeauna fericirea.

Din America Latina, cifre mai mari inregistreaza Mexicul (in America de Nord), alaturi de Columbia si Brazilia (in America de Sud), in timp ce in Asia se remarca India. La polul opus in Asia se afla Japonia, tara foarte dezvoltata, care are un procent similar cu cel al statelor din centrul si sudul africii, deci, foarte reduse.

Din fericire, depresia este tratabila. Nu e nevoie decat sa apelam la un specialist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top