Chiar daca majoritatea filmelor ce sunt adaptate dupa diferite povesti si scrieri ale autorilor mai mult sau mai putin celebri nu surprind atat de bine atmosfera si nu pot detalia in mod exact ceea de se intampla in scris, exista o serie de filme foarte bune ale caror scenarii si productie intrece chiar si cartea in sine.

“Little Children” Dir. Todd Field (2006)

Filmul lui Todd Field se simte ca un adevarat film. Multe adaptari dupa romane si nuvele, si aceasta fiind o nuvela foarte respectat a lui Tom Perrotta, sunt legate, limitate de asteptarile telespectatorilor sau pur si simplu nu se doreste a se taia detaliile din cartile care le-au inspirat.

Nu este cazul aici in acest film nominalizat la Academy Award “Little Children”, un exemplu specific de scenariu in general insa particularizat pentru adaptare.Se diferentiaza de nuvela dupa care se inspira fara a trada povestea reala.

“Little Children” mentine viziunea autorului, insa acum aceasta poate fi vazuta din punctul de vedere al lui Field. Bonus: Kate Winslet, Jackie Earle Haley, Jennifer Connelly, Patrick Wilson, si Toby Emmerich sunt actorii perfecti pentru aceasta poveste, si cu totii sunt intr-o forma maxima.

“Mysterious Skin” Dir. Gregg Araki (2004)

Productia lui Gregg Araki nu se incadreaza neaparat in apetitul in masa al tuturor si nu este ceea ce poate si-ar dori toata lumea, insa adaptarea dupa nuvela din 1995 a lui Scott Helm, “Mysterious Skin”, a fost intens laudata in toata lumea.

Araki a luat ceea ce era in mod evident o nuvela de o calitate incerta si a transformat-o in ceea ce putem numi “cel mai chinuitor, si in mod ciudat, cel mai emotionant film pe care l-am vazut legat de abuz asupra copiilor”.

Povestea ce se intampla in micul oras Kansas este despre un adolescent agresiv Neil McCormick  si tanarul Brian Lackey, amandoi fiind obsedati de OZN-uri si de rapiri extraterestre. Ceea ce este in mod evident special la acest film este structura non-lineara a nuvelei, trecerea de la un personaj la altul si perioade scurte de liniste, ce par putin greoaie la citire, insa merg perfect pe ecran.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.