In afaceri, exista momente cand este nevoie sa iti ceri scuze de la un anumit client. A invata sa iti imbunatatesti aptitudinile de comunicare in afaceri te va ajuta sa te descurci cu situatia in mod adecvat. Daca vei face acest lucru, vei putea avea o mare sansa de a-ti pastra acea persoana drept client al afacerii tale, dupa ce te vei fi descurcat cu situatia stresanta.
De ce ar trebui ca afacerile sa-si ceara scuze?
Ideea este ca toata lumea face greseli. Atunci cand cineva iti cumpara un produs sau apeleaza la un serviciu de-al tau si gaseste ca acele servicii si produse nu corespund asteptarilor acestora, dezagamarirea lor poate duce chiar si la un comportament mai agresiv. Insa nu toata lumea se descurca cu dezamagirea si cu furia in acelasi fel.
Clientul poate sa decida pur si simplu sa nu spuna nimic si sa caute o alta companie cu care sa faca afeceri. Oricum, daca acesta alege sa iti spuna ca are o problema, considera asta drept o oportunitate pentru ca tu sa incerci sa compensezi situatia.
Daca vei adopta o stare de spirit cum ca plangerea clientului este o oportunitate pentru ca a ta companie sa imbunatateasca ceva in legatura cu felul in care se ocupa de afaceri. atunci te poti axa pe corectarea acelei probleme in loc de a crea doar scuze-o mare cheie pentru serviciile cu clientii.Un alt motiv pentru care ar trebui sa-ti doresti sa-ti ceri scuze catre un client este ideea ca acesta este cel mai corect lucru de facut.
Cum sa-ti ceri scuze de la un client?
Atunci cand trebuie sa iti ceri scuze de la un client anume, tine minte aceste lucruri in minte:
- Ia la cunostinta problema. Lasa clientul sa stie ca ai inteles de ce este suparat. Acest lucru te va ajuta la descurcarea situatiei.
- Ia-ti responsabilitatea pentru problema fara a cauta scuze. Poate parea foarte tentant sa incerci sa-ti gasesti scuze pentru orice problema, insa nu asta este cea mai buna strategie. Atunci cand iti iei responsabilitatea pentru problema in cauza in numele companiei tale, asta demonstreaza catre acel client faptul ca ai integritate. Aceasta este o trasatura pe care acesta o va respecta si isi va aminti de ea.