Fenomenul coruptiei este cel mai des intalnit in sistemul de conducere romanesc, indiferent ca ne referim aici la sistemul educational, la sistemul de justitie sau la cel de sanatate. De cele mai multe ori cand dorim sa obtinem un lucru cu fortele noastre proprii, fara implicarea unor cunostinte sau asa zisele “pile” nu reusim, si de cele mai multe ori suntem nevoiti sa scoatem din buzunar sume considerabile  pentru a ni se rezolva un serviciu, pe care ar fi trebuit sa il optinem daca am trai intr-o societate moderna, fara lipsuri.

Romania vs Europa: sistemul medical
Spaga
Spaga

Dintre toate ramurile sistemului nostru romanesc, fenomenul coruptiei de mare amploare este in sistemul de sanatate, care vizeaza cadrele medicale, personalul de conducere si administrativ, dar si pacientii, care intretin situatia prezenta prin oferirea de mici atentii persoanelor care fac parte din sistemul de sanatate publica. Potrivit unor comunicate din mass media mai mult de un sfert din populatia Romaniei a dat atentii in bani personalului medical, lucru revoltator la nivel european, unde nici nu se concepe aceasta idee. Europenii merg pe premisa ca un sistem eficient vine din valorile si principiile pe care le promoveaza o tara si nu prin cele pe care le construim de unii singuri adoptand situatii care ne dezavanjateaza.

Spre deosebire de europeni, care lupta pentru viata fiecarui pacient, in Romania nu s-a adoptat aceasta strategie, cu toate ca fiecare medic depune un juramant, acela de a salva viata fiecarui pacient si de a o pune pe primul lor. Pe cand europenii respecta acest lucru, romanii fac contrar acestui principiul, riscand viata pacientului in loc de a lor, mai ales atunci cand nu vor sa isi asume vina pentru o greseala comisa. Mai mult de atat, europenii nici nu vor sa auda de mita, spaga, sau ciubuc zilnic, fiind fermi convinsi ca aceasta regula nu se potriveste sistemului propriu de valori cu care au crescut si cu care s-au format, pe cand romanii de mici copii sunt invatati cu aceasta metoda.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.